dimecres, 5 de maig del 2010

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Agenda del 3 al 9 de maig



Decreixement  Espai F.Bonnemaison  LaDirecta   


Aquesta setmana l'agenda és un xic diferent...  Per als qui pugueu gaudir del temps lliure i les festes primaverals aquí us deixo amb algunes propostes interessants! 

Festes de maig de Badalona  

15è aniversari de la Taverna Atzucac 

 ButifarraSound a Sant Feliu de Llobregat  

Altres festes d'arreu   


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 


Història i art d'avantguardes  

Tot i que sé que l'art no sigui d'un interès general, avui vull dedicar-li el meu temps.  Per als qui els sigui difícil d'entendre'l i apreciar-lo potser recomanaria fer un exercici de documentació i reflexió. L'art pot ser subjectiu, pot agradar o no. Però el què realment és interessant és poder comprendre tot el que l'envolta: la política, l'economia, la societat, les maneres de fer, la religió.  Tot el que surgeix en un lloc i en un moment determinat serà reflectit moltes vegades en les obres, podrem entendre com es vivia i quines eren les preocupacions de l'època.    La setmana passada era en una classe d'història . Recordo que la professora ens donava molta ènfasi en aquest fet: "... per entendre les primeres avantguardes s'han de tenir sempre presents els fets històrics del moment..." I és que el segle XX va ser un moment de creació i creativitat molt important, van aparèixer moltíssims moviments artístics arreu d'Europa. El seu entorn, però, ple de terror, conflictes bèl·lics, revolucions i l'aparició del totalitarisme que acabaria amb l'exili, la repressió, la tortura i la mort de moltíssimes persones. És per això que molts artistes van tenir la necessitat d'expressar sentiments, ideals, angoixes i pors.  Un dels grans exemples és Otto Dix. Mitjançant les seves obres ens mostra un moment dramàtic de l'època, la postguerra de la 1a GM. Fou explícit de les causes i de les conseqüències d'aquesta guerra.   A part d'ell, altres artistes s'afegiren al moviment de la Nova Objectivitat. Volien desmarcar-se del què fins ara es feia: l'expressionisme, més centrat en la investigació plàstica i espiritual.  Els artistes de la Nova Objectivitat necessitaven plasmar la tragedia. Cares desgastades, ironia i grisor eren presents en les obres. Una manera d'educar i expressar els seus sentiments.  


Paul Klee (expressionisme abstracte)























































Otto Dix ( Expressionisme - Nova Objectivitat)





                                                                                                    

                                                                                         























































Un altre moviment prou interessant que no hauriem de deixar per alt és el dadaisme. Va aparèixer a Suïssa (un pais neutral llavors) poc després d'iniciar la 1a GM, el 1916. Els artistes van haver d'exiliar-se. Podriem entendre aquesta avantguarda en la mesura que ells consideraven,dels conflictes bèl·lics, una absurditat. Les seves creacions es basaren en l'absurditat del propi art i tot el seu context. Creacions que es realitzaven a partir de l'atzar.  En aquest moviment veurem una versió humana dels artistes, el patiment i la seva preocupació per la situació violenta de l'època.  





Max Ernst- Els barrets fan a l'home  
Un dels elements que utilitzaven els artistes per representar la burgesia era el barret.







































El paral·lelisme de la investigació tècnica i creativa amb el compromís i l'expressió de la realitat no l'hem de deixar de banda. Helmut Heartfield  va ser un artista especialitzat en el fotomuntatge i reconegut per les seves composicions gràfiques. 


Helmut Heartfield - Adolf, el superhome


 
















































Helmut Heartfield - No pasarán! 


Aquí els feixistes i nazis són representats com a voltors.  Les espases ens condueixen directament en aquests animals. 
Va ser un cartell de solidaritat amb les causes republicanes.















































Un altre fet a tenir present en aquest moviment artístic és la presència de la dona. En aquest moment les dones ja es començaren a incorporar dins de les avantguardes i en foren actives participadores. És el cas de l'alemanya Hanna Höch , coneguda també per la utilització del fotomuntatge i la tècnica del collage. 









































Una altra dona coneguda d'aquest moviment va ser Sophie Taeuber-Arp. 

 




































... I realment encara ens queden moltes coses per explicar i compartir: el surrealisme, el fauvisme, el cubisme, el constructivisme...  La meva intenció era, de moment, mostrar-ne un tastet. Potser, fer-lo una mica més proper i entendor... 

3 comentaris:

Punt Petit ha dit...

Núria gràcies per aquest tastet d'art, és molt interessant i educatiu.
Ara m'ha vingut a la memòria el quadre de Edvard Munch "El crit".

Marc Peris ha dit...

Molt guapo, m'agrada molt Otto Dix, no tant Paul Klee.
Jo als meus alumnes, els intente fer entendre que l'art és una manifestació cultural d'una època, és necessari per entendre el món. Això en les avantguardes és més evident.

Anònim ha dit...

Wapa!

M'encanta que ens acostis allò que, per una banda, tan t'apassiona. I per altre banda, ens acompanya en tot moment i tant sovint deixem de banda.

Hem sembla super interessant, ja estic esperan el proper tast!